Cambodja, ontdek deze veelzijdige bestemming met DP Reizen!

Introductie Cambodja

Vlag CambodjaCambodja kent een roerige geschiedenis. Lange tijd is het een onstabiel land geweest, maar tegenwoordig is verreweg het grootste deel van het land een veilige vakantiebestemming. Het is een land in opkomst, rijk aan cultuur en natuur. De tempels van Angkor in Siem Reap vormen veruit de belangrijkste bezienswaardigheden van Cambodja. Er wonen iets meer dan 15 miljoen mensen in het land. Cambodjanen zijn hele gastvrije mensen, maar ze kunnen wel een beetje verlegen zijn.

Ligging

Cambodja ligt in Zuidoost-Azië. Het grenst aan de landen Thailand, Laos en Vietnam en aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee.

De belangrijkste luchthavens van het land zijn die in Phnom Penh en in Siem Reap.

Ligging Cambodja

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden in Cambodja zijn:

In Phnom Penh:

  • het Koninklijk Paleis met o.a. de Troonzaal;
  • de Zilveren Pagode;
  • Wat Ounalom, de meest prominente en oudste van vijf pagodes in het land;
  • The Killing Fields van Choeung Ek Memorial, een ijzingwekkende herinnering aan de tragische geschiedenis van Cambodja.

In Siem Reap:

  • Angkor Wat, de meest indrukwekkende tempel van Cambodja;
  • Angkor Thom met o.a. de Bayon tempel, Terrace of the Elephants en het Terrace of the Leper King;
  • de Ta Prohm tempel, een tempel die later is ontdekt dan Angkor Wat doordat het helemaal overwoekerd was door dichte jungle;
  • de Bantey Srey tempel, bekend om zijn prachtig gedetailleerde afwerking en reliëfs.

Stranden

Cambodja leent zich ook uitstekend voor een strandvakantie. De bekendste plaats hiervoor is Sihanoukville. Met witte zandstranden en onontwikkelde tropische eilanden in de directe omgeving is dit een ideale bestemming voor een strandvakantie! U kunt hier ook eilandhoppen, snorkelen, duiken, vissen, een boottocht maken door mangrovebossen e.d.

Strandvakantie in Sihanoukville, Cambodja

 

Handige wetenswaardigheden over Cambodja

Tijdsverschil

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Cambodja 5 uur later, tijdens onze wintertijd 6 uur.

Reisadvies

Reisadvies

De Nederlandse Rijksoverheid geeft het volgende reisadvies voor Cambodja, het Belgische reisadvies is te vinden op diplomatie.belgium.be.

In het algemeen kan worden gesteld dat er in Cambodja zonder problemen kan worden gereisd. Een deel van de grensgebieden met Thailand en Laos vormen hier een uitzondering op, zie bovenstaande adviezen voor de meest recente situatie.

Reisdocumenten

Reisdocumenten

Voor mensen met onder andere een Nederlands of Belgisch paspoort is een visum noodzakelijk om in Cambodja te mogen reizen. U kunt een visum verkrijgen bij aankomst in Cambodja, daarnaast is het ook mogelijk om vooraf een visum te regelen. In diverse gevallen is het mogelijk om een visum online te regelen, een zogenaamd e-visa. Of een e-visa wel of niet wordt geaccepteerd hangt af van de plaats van aankomst in het land, zie de link. Een visum is 30 dagen geldig binnen een periode van 3 maanden na uitgiftedatum. Indien u langer wilt blijven, zult u ter plaatse een verlenging moeten regelen.

Uw paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn tot na de aankomstdatum in Cambodja.

Uitleg visum Cambodja.

Geldzaken

Geldzaken

De munteenheid in Cambodja is de Cambodjaanse Riel (KHR). Op 1 juli 2016 gold: 1 EUR = 4,551 KHR en KHR 100,000.00 = € 21,97. Zie xe.com voor de meeste recente koers van de Cambodjaanse Riel. Naast de Cambodjaanse Riel wordt ook de Amerikaanse Dollar (USD) volop gebruikt voor betalingen in Cambodja.

In zowel Phnom Penh, Siem Reap als Sihanoukville zijn er mogelijkheden om te pinnen met een bankpas met een Cirrus en/of Maestro logo en met creditcards. In kleinere steden en dorpen is het vaak niet mogelijk om te pinnen.

Bankbiljet 1000 Cambodjaanse Riel

Medische zorg en reizigersvaccinaties

Medische zorg en reizigersvaccinaties

De medische sector in Cambodja is minder ontwikkeld dan dat wij dat zijn gewend in Europa, hetgeen logisch is voor een ontwikkelingsland. Ziekenhuizen vragen absurd hoge tarieven voor behandelingen, dit geldt ook voor ziekenhuizen in de grote steden.

Voor reizigersvaccinaties e.d. kunt u contact opnemen met de plaatselijke GGD of uw huisarts. Daarnaast is er natuurlijk ook veel informatie te vinden op internet. De officiële richtlijnen voor Nederland kunt u vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), de officiële richtlijnen voor België op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Qua malaria zijn de adviezen niet overal hetzelfde, zie o.a. de kaart met malariagebieden van Vaccinaties op reis en de kaart met malariagebieden van Fit for Travel. Ons inziens geeft de kaart van Fit for Travel de situatie het beste weer (meer gedetailleerd).

Klimaat

Klimaat

Het klimaat verschilt niet zo veel van bestemming tot bestemming in Cambodja. Er is sprake van een relatief droog seizoen in de maanden november tot en met april en een relatief nat seizoen in de maanden mei tot en met oktober. Hevige regen kan in de maanden juni tot en met oktober leiden tot overstromingen en verkeersproblemen, de beste reistijd zijn dan ook de maanden november tot en met april.

Klimaatgrafiek Siem Reap

Klimaatgrafiek Phnom Penh

Klimaatgrafiek Sihanoukville

Meer gegevens over het klimaat in Cambodja vindt u op www.weatherbase.com.

Kaarten

Kaarten

Kaart met onze belangrijkste bestemmingenKaart met provincies

Kaart met onze belangrijkste bestemmingen

Kaart Cambodja met onze belangrijkste bestemmingen

Kaart met provincies

Kaart met provincies in Cambodja

Video

Video